Zielono mi…, czyli babeczki z dodatkiem zielonej herbaty
Eksperci Ahmad Tea przedstawiają przepis na pyszne babeczki z dodatkiem zielonej herbaty.
Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością. Nie chodzi tylko o jej ciekawy smak, ale również o właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie – nie bez powodu w wielu kręgach nazywana jest „napojem młodości”. Wiele osób coraz częściej eksperymentuje w kuchni i wykorzystuje ten rodzaj herbaty nie tylko do przygotowywania napojów, ale i słodkich wypieków.
Przepis na babeczki z dodatkiem zielonej herbaty
Składniki:
ü 1,75 szklanki mąki
ü 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ü 1/2 łyżki sody
ü 100 g pokrojonych drobno migdałów
ü 125 g cukru pudru
ü 1 szklanka zaparzonej herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London
ü 1 szklanka mleka
ü 1/3 szklanki oleju
ü 1 jajko
ü 1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego na bazie marcepanu i pasty migdałowej
ü 1/3 szklanki wody
ü kilka kropli olejku migdałowego
Sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz drobno posiekane migdały. W drugim naczyniu dokładnie zmiksować ze sobą olej, przestudzoną zieloną herbatę Green Tea Pure Ahmad Tea Lonodn, mleko, jajko oraz olejek migdałowy. Naturalny barwnik rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Następnie połączyć ze sobą dokładnie wszystkie komponenty. Ciasto wlać do podwójnych papierowych foremek do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Nadesłał:
38PR
|