Zupa krem paprykowo-pomidorowa
Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. W wersji krem będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia.
Składniki (3-4 porcje):
· 3 duże czerwone papryki
· 1 puszka pomidorów pokrojonych Happy Frucht
· 2 średnie cebule
· 4 duże ząbki czosnku
· 4 łyżki oleju Rapso + do skropienia grzanek
· pieprz zielony Beach Flower
· parmezan
· pieczywo na grzanki
· sól, pieprz
· ew. pietruszka lub bazylia (świeże)
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
2. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju Rapso, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia.
3. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość często mieszając smażymy ok. 5 minut.
4. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut
5. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury.
6. Kromki chleba lekko opiekamy, skrapiamy olejem Rapso, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym Beach Flower.
7. Zupę nalewamy do talerzy i ozdób według własnych upodobań. Podajemy z ciepłymi grzankami.
Nadesłał:
flypr
|