Zupa krem ze szparagów z dodatkiem pistacji prażonych bez soli
Nic tak dobrze nie smakuje, jak szparagi w towarzystwie bakalii HELIO! Dla wszystkich miłośników tych zielonych warzyw- polecamy przepis na wyśmienitą zupę szparagową z Pistacjami prażonymi HELIO Natura!
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 700 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g sera pleśniowego, np. blue
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zielone szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki, łodygi kroimy na kawałki. W garnku roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone łodygi szparagów. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż szparagi zmiękną. Następnie miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki kremówki, sokiem z cytryny, połową sera pleśniowego oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę krem posypujemy obranymi i posiekanymi Pistacjami prażonymi bez soli HELIO Natura oraz dekorujemy kawałkami sera pleśniowego i główkami szparagów.
Nadesłał:
Agnieszka EFEKTPR
|