Dlaczego nie warto marnować żywności?
Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony.Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze.Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem.
Więcej w koszu, to mniej w portfelu
W ponad 1/3 przypadków wyrzucamy jedzenie dlatego, że minął jego termin przydatności do spożycia. Drugim powodem jest robienie zbyt dużych zakupów[1]. Dlatego zanim sięgniemy po kolejny produkt ze sklepowej półki zastanówmy się czy na pewno jest nam potrzebny. Pomoże w tym sporządzona wcześniej lista zakupów. Z kolei w sklepie sprawdźmy czy dany artykuł jest dobrej jakości, opakowanie jest nienaruszone, a termin przydatności do spożycia nie mija szybciej, niż zamierzamy go wykorzystać. Pamiętajmy, że za zakupione produkty musieliśmy przecież zapłacić. Zatem wyrzucając jedzenie, wyrzucamy do kosza nasze pieniądze – średnio ok. 50 zł na miesiąc[2].
Wyrzucając jedzenie szkodzisz środowisku
Stracone pieniądze to tylko jeden ze skutków marnowania żywności. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że oznacza to również realny problem dla środowiska naturalnego. Marnowanie żywności to bowiem utrata cennych zasobów naturalnych, które potrzebne były do jej wyprodukowania. W ten sposób zużywa się tysiące litrów wody i energii. To także dodatkowe koszty, które powstają przy transporcie i dystrybucji. Jak więc widać, racjonalne gospodarowanie jedzeniem we własnym domu wpływa nie tylko na stan naszego konta, ale też otaczającej nas przyrody.
Coś z niczego, czyli nowe pomysły na znane dania
Zdarzyć się jednak może, że kupimy lub przygotujemy za dużo jedzenia. Wtedy, zamiast je wyrzucać, zastanówmy się co możemy z niego przygotować. Kreatywność w kuchni pozwoli nie tylko zredukować kolejną listę zakupów, ale też może zaowocować nowymi, ciekawymi smakami i zaskakującymi połączeniami składników. Nie bójmy się eksperymentów! W przepisie na sałatkę jest ryż? Spróbujmy, jak będzie smakowała z makaronem. Wpadli niespodziewani goście? Zamiast zamawiać jedzenie na telefon, sprawdźmy czy nie mamy w lodówce składników, z których może powstać szybka, pyszna zapiekanka. Angażujmy całą rodzinę, także młodzież, która ma mnóstwo pomysłów. Inspiracji można szukać np. na stronie Akademii Uwielbiam www.akademiauwielbiam.pl. To program skierowany do VI-VIII szkoły podstawowej i III klasy gimnazjum w całej Polsce. W jego ramach zostały przygotowane dla nauczycieli specjalne materiały, z których uczniowie dowiadują się m.in., jak w prosty sposób zapobiegać marnowaniu żywności. Dodatkowo po realizacji programu mogli wziąć udział
w konkursach, w których można było wygrać atrakcyjne nagrody.
PRZEPISY:
Piersi z kurczaka w szynce duszone w pomidorach, 2 porcje
· 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
· makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra do podania
· 2 większe piersi z kurczaka
· 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
· 40 g sera żółtego w kawałku
· 1/3 szklanki bulionu warzywnego
· 1 cebula
· 1 łyżka masła klarowanego
· 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
· szczypta cukru
· szczypta soli oraz pieprzu do przyprawienia mięsa
· oliwa do smażenia
Ser pokroić na kawałek o długości ciut krótszej niż mięso, a o grubości około 8mm.
Piersi naciąć, do środka włożyć kawałek sera, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie zawinąć plastrami szynki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, około 3-4 minuty z każdej strony.
Podsmażone mięso odłożyć na talerz i szczelnie zawinąć w folię.
Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę.
Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz cukrem.
Do sosu włożyć mięso, zakryć i dusić około 5 minut.
Podawać z makaronem.
Kokardki z twarogiem i konfiturą wiśniową, 2 porcje
· 200 g makaronu Lubella Mini Kokardki do podania
· 4 łyżki konfitury wiśniowej Łowicz
· 120 g twarogu włoskiego
· 100 g borówek
· 4 łyżki płatków migdałowych
· 1 łyżka miodu
· 1 łyżeczka cytryny
· kilka listków mięty do dekoracji
Makaron wymieszać z twarogiem, borówkami, miodem, sokiem z cytryny i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz dodatkowo z konfiturą wiśniową Łowicz.
Udekorować listkami mięty.
Podawać na ciepło.
[1] Banki Żywności – Raport Nie marnuj jedzenia 2017, październik 2017
https://bzsos.pl/wp-content/uploads/2016/04/Nie-marnuj-jedzenia_2017.pdf
[2] Raport Federacji Polskich Banków Żywności. Marnowanie żywności w Polsce i Europie „Nie marnuj jedzenia” https://financialobserver.eu/poland/poland-wastes-food-worth-eur14bn/?fbclid=IwAR02lVFMHGbOw5UoSDW78Pk06LY-3MEeJFaY0OHCBP09Xpwru32W4X8qNuw